Buğday, hem dünyada hem de Türkiye’de önemli bir bitki olup, insanların temel enerji ve protein kaynağı durumundadır. Ülkemizde günlük enerji ihtiyacının ortalama %40’ı buğday ürünleri ile karşılanmaktadır. CUDİ 63 Makarnalık buğday, özel olarak makarna üretiminde ideal lezzeti ve dokuyu yakalamak için kullanılan, besleyici ve çok yönlü bir tahıldır. Buğdayın en kaliteli türlerinden biri olarak kabul edilen makarnalık buğday, pek çok yiyeceğin içinde farklı formlarda ana malzeme olarak kullanılır ve insan sağlığına birçok fayda sunar. Bu makalede CUDİ 63 Makarnalık Buğday’ı inceleyeceğiz.
CUDİ 63 Makarnalık Buğday’ın Temel Özellikleri
Dikim-Ekim mesafesi: Diğer makarnalık buğday türlerine oranla daha yüksektir. Birim alanda kullanılan tohumluk miktarı 25 kg/da’dır.
Buğday Kalitesi: CUDİ 63 makarnalık buğday, diğer buğday türlerine oranla daha yüksek verim ve kaliteye sahiptir.
Dayanıklılık: Pas hastalıklarına karşı yüksek toleranslıdır. Pas hastalığı, buğday bitkisinin en yıkıcı hastalığı olup, buğdayın yaprak, sap ve başaklarında görülür.
İklim: CUDİ 63 Makarnalık Buğday’ı yetiştirmek için, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile sahil kuşağı iklim ve toprak şartları daha elverişlidir.
CUDİ 63 Makarnalık Buğday’ın Kalite Kriteri Değerleri
Verim: Diğer makarnalık buğday türlerinde optimum şartlarda ortalama verim 287 kg/da civarında olup, verim potansiyeli 750 kg/da’a kadar çıkabilmektedir. Fakat, CUDİ 63 Makarnalık Buğday’ın ortalama verimi 700-1000 kg/da’dır. En verimli makarnalık buğday türlerinden biridir.
1000 Tane Ağırlığı: Makarnalık buğday türlerinde 1000 tane ağırlığı ölçümü tanenin irilik, dolgunluk, cılızlık durumu ve un verimi hakkında bilgi edinmek için ölçülür. Diğer makarnalık buğday türlerinde bin tane ağırlığı 15-53 gram iken, CUDİ 63 Makarnalık Buğday’ın 1000 tane ağırlığı 42,3-51,4 gram aralığındadır.
Hektolitre Ağırlığı: Makarnalık buğdaylarda hektolitre ağırlığı, çoğunlukla un verimliliklerinin tespit edilebilmesi amacıyla hesaplanır. Hektolitre ağırlığının yüksek olması, kabuk yüzeyinin küçülmesi sebebiyle kepek yüzdesinin düşük, un veriminin yüksek olması demektir. Buğdayın sert oluşu ise protein oranının yüksek olması demektir. Makarnalık buğdaylarda ortalama hektolitre ağırlığı 75-82 kg/hl’dir. CUDİ 63 makarnalık buğdayda ise bu oran 82-85 kg/hl’dir.
Protein Oranı: Protein oranı, makarnalık buğdayda önemli bir kalite kriteridir. Camsılık üzerinde olumlu bir etkisi bulunmaktadır. Diğer makarnalık buğdaylarda ortalama %11.3-16.6’dır. CUDİ 63 makarnalık buğdayda ise %13-14’dır.
Camsılık: Protein oranının ölçüsünü ifade eder.1. Derece Makarnalık Buğday % 85, 2. Derece Makarnalık Buğday % 70 ve 3. Derece Makarnalık Buğday % 60 camsılık istenir. CUDİ 63 makarnalık buğdayda ise bu oran %89-100’dür.
Renk Değeri: Yapılan araştırmalara göre, kırmızı renkli buğdaylar 14.80-17.20 değerleri arasında yoğunlaşırken beyaz renkli buğdaylar 18.0’dan daha yüksek sonuçlar vermişlerdir. CUDİ 63 makarnalık buğday’ın renk değeri 27-29 aralığındadır.
Makarnalık Buğdayın Kalitesini Korumak İçin Uygun Hasat Ve Depolama Süreci Nasıl Olmalı?
Hasat Zamanı: Makarnalık buğday hasadı, mahsul maksimum çekirdek kuru ağırlığına ulaştığında başlayabilir. Bu an, mahsulün fizyolojik olgunluğa ulaştığı zamandır. O andan itibaren beklemek bir şey ifade etmeyecek ve mahsul daha fazla verim vermeyecektir. Gövdeleri sararır ve nem içeriği zamanla düşmeye başlar. Hava koşullarına bağlı olarak, hasat süresi değişkenlik gösterebilir. Makarna buğdayının hasat sürecinde nem ve hava koşulları dışında bakılabilecek diğer faktörler şunlardır:
- Hastalıkların yayılma riski
- Hasat öncesi filizlenme tehlikesi
- Uygun depolama tesisinin varlığı
Depolama: Makarnalık buğdayları depolamak için gaz sızdırmaz ve sızdırmaz mahfazalı silo, tahıl saklama torbaları ve tahıl depolama hangarları gibi 3 farklı depolama seçeneği vardır. Tahılların depolanacağı yere karar vermeden önce her seçimin avantaj ve dezavantajlarına bakılmalıdır. Buğday tohumlarını depolamaya karar verdikten sonra haşerelerin istilasından kaynaklanan kayıp riskini azaltmak için önlemler alınmalıdır.
Hasat Sonrası Kayıp Riskini Azaltmak İçin Hangi Önlemler Alınmalıdır?
Düzenli Denetim: Hasat edilen makarnalık buğdayları korumak için düzenli olarak denetim yapılmalıdır. Hasat edilen tohumların çiftlikte uzun süre saklanması, gerekli önlemler alınsa bile patojenler (küf), kemirgenler ve önceden depolanmış makarnalık buğdaylar nedeniyle saklanacak yerde kalan organizmalar hasat sonrası kayıp riskini artırır.
Kalite Testleri: Makarnalık buğdaylara yapılacak testlerde protein içeriği, kalitesi, saflık oranı, sertliği, nem içeriği ve ağırlığı gibi parametrelere odaklanılmalıdır.
Makarnalık buğdayın kalitesi, hasat sonrası işlemlerden ve depolama koşullarından ve buğdayın büyüme dönemi boyunca kullanılan uygulamalardan büyük ölçüde etkilenir.
Kimyasal İşlemler: Hasat anından itibaren çiftçi aktif bileşiklerle koruyucu önlemler alabilir. Her zaman yerel lisanslı ziraat uzmanına danışılmalıdır. Gerekirse makarnalık buğday taneleri için sertifikalı böcek öldürücü toz kullanılabilir. Genellikle tohumları muhafaza etmeden önce bu tür işlemlerin yapılması tavsiye edilir ve bu durumda saklama süresi uzar.
Biz, İçdaş Tarım ailesi olarak kendi arazilerimizde CUDİ 63 Makarnalık Buğday’ı sizin için üretiyor, uygun koşullarda muhafaza edip sizinle buluşturuyoruz. Türkiye’nin tarımsal kalkınmasına yerli tohumlarımızla destek oluyoruz!