Organomineral Gübre Nedir?
Organik maddeler toprak ve sürdürülebilir tarım için oldukça önemlidir. Türkiye’nin genelinde, topraktaki organik madde seviyesi düşüktür. Toprağın organik madde seviyesini yükseltmek ve iyileştirmek açısından organomineral gübre kullanımının rolü büyüktür.
Organomineral gübre, bir veya birden fazla organik maddenin (çiftlik atıkları, kümes hayvanı atıkları vb.) kimyasal maddelerle (potasyum, fosfor, azot) reaksiyonu ve karışımı ile elde edilen gübrelerdir. Organik içerikler ile kimyasal minerallerin harmanlanarak elde edildiği organomineral gübre, bitkilere ve toprağa sağladığı yararlar bakımından tarımsal üretime önemli katkılar sağlar. Bu nedenle tarım üreticilerinin, zaman içerisinde topraklarını ve bitkilerini iyileştirmek adına organomineral gübre kullanımına hızla yöneldiği gözlemlenmiştir.
Organomineral Gübre Niçin Kullanılır?
Organomineral gübre, yaygın olarak kullanılan kimyasal gübrelere kıyasla pek çok avantaja sahiptir. Organomineral gübrenin en önemli özellikleri toprak yapısını onarması ve organik madde oranını yeterli seviyeye çıkararak iyileştirmesidir. Niteliği artan toprak daha fazla su tutar bu da hem erozyon riskini azaltır hem de bitkilerin daha sağlıklı ve verimli olmasını sağlar. Organomineral gübreler, kimyasal gübrelere kıyasla daha az toksik madde içerir. Bu sayede bitkiler, böcek ve mantar gibi olumsuz unsurlara karşı daha dirençli olur. Kimyasal gübrelerin üretimi daha pahalıyken organomineral gübreler, organik atıklardan elde edildiği için daha ekonomiktir. Gübre kullanım miktarı bakımından da organomineral gübreler, kimyasal gübrelere kıyasla daha az miktarda kullanıldığından tarım maliyetlerinin düşmesine katkıda bulunur ve zamandan tasarruf ettirir. Bütün bu avantajlarından dolayı organomineral gübreler, mineral gübrelere en iyi alternatif olarak gösterilmektedir.
Organomineral Gübre Hangi Alanlarda Kullanılır?
Organomineral gübre, toprak sağlığı için oldukça gerekli ve faydalıdır. Niteliğini artıracak maddelerin toprakta bulunması, yetişen bitkinin sağlıklı, dayanıklı ve verimli olmasını sağlar. Organomineral gübre aynı zamanda toprakta bulunan mikroorganizmaların sayısını da artırarak bitkilerin ihtiyaç duyduğu yararlı bakterileri karşılar.
Organomineral gübrelerin kullanım alanları geniştir ve her bitki için uygundur. Meyve ağaçları, çiçekler, tarla bitkileri ve bahçe bitkileri organomineral gübrelerin kullanıldığı alanlara örnek olarak verilebilir.
Organomineral Gübre ile Kimyasal Gübrenin Farkları Nelerdir?
Organomineral gübre, organik maddeler barındırmasıyla birlikte kimyasal maddeler de içeren bir üründür. Tarım topraklarında mineral gübreden kaçınmak neredeyse imkânsızdır. Fakat uzun vadede yalnız kullanılan kimyasal gübrenin, toprağa ve çevreye zararı oldukça fazladır ve zaman içerisinde verimliliğin de düşmesine neden olur. Buna bağlı olarak gübreleme aşamasındaki olumsuzlukları ortadan kaldırmak için işlem organomineral gübre ile desteklenmelidir. Ayrıca organomineral gübreler, kimyasal gübrelere göre içerdiği maddeler bakımından daha kompleks bir yapıya sahiptir ve bitkilerin ihtiyaç duyduğu çoğu besin maddesini barındırır. Bu besinler, toprak ve toprakta bulunan mikro canlılar için de oldukça gerekli ve yararlıdır. Organomineral gübre, uygun reçete doğrultusunda kullanıldığında çevreye vereceği zarar minimum düzeye düşer. Böylelikle üretici, daha ekonomik bir şekilde yüksek verim potansiyeli elde etmiş olur.