Macar fiği, ekimi son yıllarda ülkemizde oldukça yaygınlaşan beyazımsı-sarı çiçekli bir fiğ türüdür. Bitkiyi önemli kılan özellikleri ise ağır killi topraklara uyum sağlayabilmesi ve yerli fiğe nazaran soğuklara karşı daha dayanıklı ve daha verimli oluşu olarak sıralanabilir. Bu nedenle Doğu Anadolu şartlarında bile kışlık olarak üretilebilmektedir. Kuraklığa oldukça dayanıklı olduğu için kıraç şartlarda da yetiştirilmeye uygundur.
Macar fiği ot verimi ve besleme değeri son derece yüksek bir bitkidir. Sulanabilen alanlarda dekar başına 700-900 kg ot üretmektedir. Macar fiğ otu oldukça besleyici ve lezzetlidir. Özellikle süt inekleri için vazgeçilmez bir yemdir. Çiftlik hayvanları ince gövdeli ve bol yapraklı bu Macar fiği otunu severek tüketmektedirler.
Macar Fiği Hangi Topraklarda Yetişir?
Ağır-killi topraklar da dahil olmak üzere hemen hemen her toprakta yetişmeye uygundur. Toprakta bir miktar kireç bulunması gerekmektedir. Toprağın su tutma kapasitesinin yüksek olması verimliliği etkileyecektir. Macar fiğinden yüksek verim almak için derin, kalkerli ve verimli topraklarda ekim yapılmalıdır. Kumlu topraklarda gübreleme doğru yapılmadıkça fiğ tarımına uygun değildir.
Tohum Yatağı Nasıl Hazırlanır?
Macar fiğ, yonca kadar çok iyi hazırlanmış bir tohum yatağına ihtiyaç duymaz çünkü tohumları büyüktür. Eğer yazlık ekim yapılacaksa sonbaharda derin bir sürüm yapılmalı ve ilkbaharda da toprak hafif şekilde kabartılarak hazırlanmalıdır. Güzlük ekimlerde buğdaydan sonra fiğ ekilecekse bitki tohum yatağı bitki anız ve sarpları diskaro ile parçalanıp toprağa gömülerek hazırlanmalıdır.
Macar Fiğ Ekimi Nasıl Yapılır?
Macar fiği ilkbaharda da sonbaharda da ekime uygundur. Soğuğa dayanıklı olması ve fazla verim vermesinden dolayı sonbaharda güzlük ekim yapılması tavsiye edilir. İlkbahar ekiminde olabildiğince erken ekim yapılması gerekir. Doğu Anadolu’da 15 Ağustos-15 Eylül tarihleri arasında ekim yapılır. Macar fiği yalnız ekildiği takdirde dekara 8-10 kg tohumluk kullanılmalıdır. Ekimler mizber ile yaklaşık 20 cm sıra aralığı bırakılarak yapılmalıdır. Ekim derinliği ise ağır topraklarda 2-4 cm, hafif topraklarda 4-6 cm derinliğinde olmalıdır. Kabarık topraklarda ekimden sonra özellikle tohum yatağının bastırılması faydalı olacaktır. Macar fiğinin en büyük dezavantajı çok fazla dallanması ve bundan dolayı ince saplarının yatmasıdır. Bu yatmayı önlemek amacıyla tahıllarla (arpa, buğday, yulaf, çavdar) karıştırılarak ekilmesi faydalıdır. Tahıllarla karıştırılarak yetiştirildiği takdirde Macar fiğine 5-6 kg tahıl tohumu karıştırılmalıdır. Eğer bu tohum karışımını ekmeye uygun mizber bulunmuyorsa tahıl, Macar fiği ekiminden önce tarlaya serpilmelidir.
Macar Fiğ Nasıl Gübrelenir?
Macar fiğ tohumu ekiminden önce, fiğ ekilecek yere daha önce baklagil yem bitkisi ekili ise dekara 2 kg, ekili değil ise 4 kg azotlu gübre verilmelidir. Ekimle birlikte eğer ot verimi hedefleniyorsa dekara 4 kg, tohum üretimi hedefleniyorsa dekara 8 kg fosfor veya DAP atılması gerekmektedir.
Macar Fiği Sulaması Nasıl Yapılır?
Macar fiği her ne kadar kuraklığa dayanıklı olsa da sulanabilen arazilerde daha fazla verim verir. Sonbahar ekimlerinde yağmur yağmadıysa çıkış sağlamak amacıyla sulanabilen arazideyse sulama yapmak gerekmektedir. Yaz aylarında ise yağışlar yetersiz olduğunda mümkünse yağmurla sulama, mümkün değilse bitkileri yatırmayacak şekilde salma sulama yapılmalıdır. Yağışlar bittikten sonra 15 gün arayla en az iki kere sulama yapılmalıdır.
Macar Fiğ Ot Hasadı Nasıl Yapılır?
Hasat zamanı verimi ve kaliteyi doğrudan etkilemektedir. Biçim zamanı ne kadar geçerse kuru ot verimi artar, kalite düşer. Fiğlerde ot için hasadın çiçeklenme başlangıç döneminde özellikle çiçeklerin %25 açtıkları zaman yapılması uygundur. Macar fiği yalnız ekilmişse bitkilerin alt kısımlarındaki baklaların tam dolduğu dönemde ot için hasadı yapılmalıdır. Bu dönemde Macar fiğinin üst kısımlarında çiçeklenme devam etmektedir. Eğer tahılla karışık bir şekilde ekilmişse tahılın süt olum çağında hasadı yapılmalıdır. Verim ortalama 500-750 kg/da kuru ottur.