Mikrobiyal Gübre Nedir?
Tarımda, bitkilerin yeterince gelişmesini sağlamak ve verimini artırmak için gübre kullanımı oldukça önemli bir yere sahiptir. Gübre sayesinde bitkiler, ihtiyaç duydukları çinko, fosfor, potasyum, demir, bakır vb. elementlerden daha fazla yararlanır ve bu da üretimin kalitesini artırır. Fakat yaygın olarak kullanılan kimyasal gübreler, uzun vadede toprağa ve çevreye zarar verir.
Mikrobiyal gübre ise doğal yollarla elde edilen mikroorganizmaların kombinasyonuyla veya özel besi ortamlarında solüsyonlarda hazırlanarak elde edilen organizma kültürlerine denir. Organik tarımın öneminin her geçen gün daha da anlaşıldığı dünyada mikrobiyal gübre kullanımına yönelimde de artış gözlemlenmektedir. Üreticiler, mahsul kaybını en aza indirerek kalitelerini artırmak ve topraklarını uzun vadede verimli kullanabilmek adına kimyasal gübreden vazgeçerek mikrobiyal gübreyi tercih etmeye başlamıştır.
Mikrobiyal Gübrenin Faydaları Nelerdir?
Mikrobiyal gübre, organizmaya da bağlı olarak toprak ve bitkiler için faydalı bakterileri barındırır ve topraktaki yararlı bakterileri aktif ederek toprağın verimliliğini artırır. Topraktaki besin değerini yükselten mikrobiyal gübre, bitkilerin toprağı daha verimli kullanmasına olanak tanır ve mahsullerinin kalitesini artırır. Bunun yanı sıra mikrobiyal gübre; bitkilerin gelişimi, direnci, abiyotik stres faktörleri ve kök sisteminin gelişimi konuları üzerinde de önemli bir role sahiptir.
Mikrobiyal Gübre Hangi Amaçla Kullanılır?
Mikrobiyal gübre, bitkilerin topraktan aldığı verimi (besin değerini) artırmak ve toprağa biyolojik çeşitliliğini yeniden kazandırmak için kullanılır. Bunun yanı sıra üreticilerin sıkça karşılaştığı kuraklık, tuzluluk ve bitki stresi gibi durumlarda bitkinin direncini artıran ve topraktan aldığı besinleri iyileştiren biyolojik uyarıcılardır.
Mikrobiyal Gübre Hangi Alanlarda Kullanılır?
Mikrobiyal gübre; tarımsal ürünler, meyve ve sebze bahçeleri, meralar, fidecilik ve çiçekçilik gibi birçok alanda kullanılabilir.
Mikrobiyal Gübre ile Kimyasal Gübrenin Farkları Nelerdir?
Mikrobiyal gübreler, kimyasal gübrelerde olduğu gibi mahsullerin muhafazasında zararlı pestisitlerle birlikte kullanılmayı gerektirmez. Bu da zaman, işçilik ve maliyet gibi konularda tasarruf edilmesini sağlar. Mikrobiyal gübrenin bu tür artıları dolayısıyla kimyasal gübreye olan talep de günden güne azalmaktadır.
Kimyasal gübre, toprağın doygunluk seviyesini zaman içerisinde en üst seviyeye taşıyarak ve topraktaki biyoçeşitliliği azaltarak verimliliği düşürme riski barındırırken mikrobiyal gübre, toprak verimliliği ve mahsuller için herhangi bir risk oluşturmaz.
Mikrobiyal gübre, kimyasal gübrede olduğu gibi pestisit kullanımını gerektirmediğinden üreticilerin temel sorunlarından biri olan ve özellikle mahsulü seradan tarlaya taşırken karşılaştıkları bitki stresi sorununu ortadan kaldırır.
Mikrobiyal Gübrenin Çevreye Zararı Var mı?
Mikrobiyal gübre, toprağın ve üreticinin daha az kimyasal maddeye maruz kalmasını sağlar ve bitkilerin büyümesi için ihtiyaç duyulan sağlıklı ortamı yaratır. Bu sayede çevreye ve toprağa zararı değil, yararı vardır. Mikrobiyal gübre kullanıldığında kimyasal gübrenin aksine toprak, verimliliğini uzun vadede de olsa kaybetmez ve mahsul kalitesi olumsuz anlamda etkilenmez.