İçdaş Tarım

Arpa Nedir?

Arpa ömrü tek yıllık olan uzun gün bitkisidir. Tek bir gün uzunluğuna bağlı kalmamakla beraber Arpa, değişik boy uzunluklarına da sahip olabilir. 5-8 kardeş vererek en çok kardeşlenmeye sahip olan arpanın ortalama boyu 35 ve 100 cm civarıdır. Çiçeğin çevresini kapçık ve kavuz denilen ince zarımsı bir tabaka sarar. Harmanda birbirinden ayrılmayan bu yapılar kavuzlu arpalarda taneyle yapışık haldedir. Bu tanelerin %10- 13 kadarını kavuz oluşturmaktadır. Arpanın başlıca kullanım alanı hayvan beslenmesi ve malt yapımıdır. Az bir oran olsa da insan gıdasının tüketiminde de kullanılır. Hayvan yeminde kullanılan arpa, büyük bir besin değerine sahiptir. Yem olarak kullanım değeri mısırın %95’i kadardır. Arpa hayvan beslenmesinde büyük önem taşır çünkü yemlik tüketilen arpalarda protein oranının fazla olması beklenir. Kullanıldığı önemli bir diğer alan olan malt sanayidir. Bira üretiminde ihtiyaç duyulan malt, iki sıralı beyaz arpalardan üretilir. Türkiye’de yetiştirilen arpaların büyük bir kısmını biralık arpalar oluşturur. Bu arpalarda istenen nişasta oranının yüksek, protein oranının düşük olması beklenmektedir.

Sladoran Arpa Tohumu Nedir?

İki sıralı uzun ve eğik bir görünüme sahip olan sladoran arpa tohumu, 1998 yılında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından adaptasyon uygulamaları sonucu tescil ettirilen yüksek değerlere sahip verimli bir arpa çeşididir.

Sladoran Morfolojik Özellikleri

Sladoran arpa tohumunun boyu ortalama bir görünüme sahip olup yaklaşık 80-85 santimetre aralığındadır. Başakları iki sıralı şekilde ve uzun görünümdedir. Açık sarı renkte ve diri tanelere sahip olan sladoran arpa tohumu, homojen tane yapısına sahiptir.

Sladoran Tarımsal Özellikleri

Soğuk iklime karşı dayanıklılığı olan sladoran, kışlık bir arpa tohumu çeşididir. Kardeşlenme oranı yüksek olduğu için verim potansiyeli de aynı oranda oldukça yüksektir. Sap yapısı kuvvetli olduğundan yatmaya karşı dayanıklıdır. Alternatif bir yapısı vardır. Kullanılması gereken tohumluk miktarı 450-500 tane şeklinde olmalı; bu da yaklaşık 17-19 kilogram ağırlığa denk gelmektedir. Uygulanacak gübre miktarı ise saf azot olacak biçimde yaklaşık 12-15 kilogram aralığı şeklinde yapılmalıdır.

Sladoran Patolojik Özellikleri

Kök ve boğaz çürüklüğü olan yatmaya karşı son derece dayanıklıdır. Pas hastalıkları ve küllemeye karşı ise tolerans gösterir. Aynı zamanda yaprak hastalığı olan yaprak leke ve yaprak çizgili lekeye karşı da dayanıklıdır.

Sladoran Kalite Özellikleri

Yüksek kaliteye sahip olan sladoran arpa tohumu, hayvan yeminde kullanıldığı gibi malt sanayinde de biralık olarak kullanılabilir. 1000 tane ağırlığı yaklaşık olarak 38-40 gram aralığındadır.

 

Arpa Tarımı

Serin iklim tahılları içerisinde buğdaydan sonra ekimi en çok yapılan tahıl ürünüdür.

İklim ve Toprak İstekleri

Arpa kır arazilerde sulanmaya ihtiyaç duymadan yetiştirilir. Genellikle fazla sıcak ya da fazla soğuk olmayan, nem oranı yüksek bölgelerde yetiştirilmesi daha verimlidir. En uygun topraklar madde bakımından zengin, nemliliği ve havalanması uygun, organik, milli, pH değeri 5-8 arasında olan nötr reaksiyonlu topraklardır. Sıcaklık değeri 0’ın altına düşmeyen ve 20 derecenin üzerine çıkmayan yerler arpa yetiştiriciliği için elverişlidir.

Ekim Nöbeti

Ülkemizde buğday gibi arpa da sulu ve kuru koşullarda çeşitli kültür bitkileriyle beraber münavebeye girer.

Toprak Hazırlığı

Arpa nadas sisteminde hiçbir toprak işlemesi yapılmadan ekim sahasının kışı geçirmesinin ardından ilkbaharın mart ayının ikinci yarısıyla beraber toprağın uygun tava gelmesiyle beraber derin sürüm yapılır.

Ekim

Ekim en iyi şekilde mizberle yapılmalıdır. Ekim alanının derinliği, çimlenme için yeterli havalanmayı ve nem oranını sağlayacak şekilde olmalıdır. İyi bir çimlenme için ekim derinliğinin en az 3-5 santimetre aralığında olması gerekir.

Gübreleme ve Sulama

Ekimden en az 1,5 ay kadar önce toprak için gerekli gübre miktarını belirlemek için toprak analizinin yapılması gerekir. Arpa gübreleme işlemi buğday gübrelemesiyle benzerlik gösterir. Sulama işleminde ise birincisi su sapa kalkma ikincisi su süt olumu evresinde olmak üzere iki şekilde gerçekleşir.

Hasat ve Depolama

Arpanın hasat işleminin geciktirilmesi su oranını düşürerek verimliliği arttırır. İyice kuruyup hasat edilmiş arpa ürününde kavuzlar kolayca renk atmaz, verimlilik daha da artar. Arpanın depolanma işleminde ise ambar olarak kullanılacak yer hava alan, kuru ve ışık gören bir yer olmalıdır. Kızışmaya neden olmaması için ambara konulacak arpanın içerisine yabancı tohum koyulmamalıdır.

İçdaş Tarım olarak ülkemizin tarım sektöründe gelişmesi için durmadan çalışıyor; profesyonel paydaşlarla tarımın geleceğini bugünden şekillendiriyoruz.

Create your account