İçdaş Tarım

Yem Bezelyesinin Zenginliği

Yem Bezelyesinin Özellikleri

Yem bezelyesi, geniş adaptasyon yeteneğine sahiptir. Baklagiller familyasından gelen tek yıllık bu bitki, yemeklik bezelyeye kıyasla ülkemizde daha az üretilmektedir. Her ne kadar soya ile benzerlik gösterse de yetiştirilmesi soyadan daha kolaydır. Yağ içeriğinin az olması ve depolama kolaylığı; yüksek enerji içermesi ve doğrudan tüketilebilir olması gibi özellikleri de soyaya göre avantajları olarak ifade edilebilir.

Yem Bezelyesinin Özellikleri:

  • Yüksek ot verimine sahiptir. Bu sebeple birim alandan fazla kap için yem elde edilesini sağlar.
  • Yem bezelyesi otunda yüksek oranda ham proteinin yanında hayvanların gereksinimlerini karşılayacak ölçüde mineral ve vitamin içeriği ile hazmedilebilirliği yüksektir, lezzetli ve kalitelidir.
  • Yem bezelyesi otu içinde herhangi bir toksik madde barındırmaması sayesinde hayvanlar tarafından tüketilmesini daha güvenli hale getirir.
  • Yem bezelyesi tür olarak erken çiçeklenen bir bitkidir. İlkbaharda çiçekleri tohuma dönüşerek tohum verimliliğini arttırır.
  • Yem bezelyesi ekim nöbeti bitkisi olarak kullanılabilir. Tarlaların boş kaldığı dönemlerde yem bezelyesi ot veya yeşil gübre amaçlı yetiştirildiğinde toprakları azot ve organik madde içeriği bakımından zenginleştirir.
  • Yem bezelyesi soğuğa dayanıklıdır. -8 °C’ye kadar olan soğuklara dayanabilir. Bu sebepten tahılları ekim zamanında kışlık olarak ekilebilmektedir.
  • Yem bezelyesi tahıl türleriyle karıştırılabilecek iyi bir karışım bitkisidir. Kolay çimlenmeyi sağlar.
  • Yem bezelyesi, yem bitkileri desteklemeleri kapsamında devlet tarafından desteklendiği için üreticisine ekonomik olarak ek gelir sağlayabilir.
  • Yıllık yağış oranı 500-550 mm ve üzerinde olan bölgelerde nem oranı yüksek olduğu için verimli şekilde yetişir. Kuru kumlu topraklar, ağır ve kireç içeriği yetersiz toprakları pek sevmez. Nötr ve hafif asit içeren topraklarda iyi yetişir.
  • Yem bezelyeleri arpa, çavdar, tritikale ve yulafla beraber yetiştirilebilir.

Yem Bezelyesi Tarımı

İklim ve toprak
Yem bezelyesi çok sıcak ve çok kuru toprakları sevmez. Nemli topraklar yem bezelyesi üretimi için idealdir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi koşulları dışında, kıyı kesimlerde veya nemli bölgelerde yem bezelyesi üretilen toprakları sulamaya gerek yoktur.

Toprağı Hazırlama Süreci
Yem bezelyesi tohumları şekil olarak iri olduğundan dolayı özel bir toprak hazırlığına ihtiyaç duyulmaz. Birlikte ekildiği ekinler için yapılan toprak hazırlığı yeterlidir.

Ekim Süreci
Tahıllarla karışık ekilecekse yaklaşık 20-25 cm arayla 5-6 cm derinliğe ekilir. Tohum amaçlı ekimlerde mesafe daha geniş tutulmalıdır. Saf ekim yapılacaksa metrekareye 100 tohum olacak şekilde dekara göre hesaplanır.

Gübreleme
Yem bezelyesi bir baklagil bitkisi olduğu için bahar gübrelemesine ihtiyaç duymaz.

Yem Bezelyesini Ot Amaçlı Hasat Etmek

Saf ekilen yem bezelyesi ot amaçlı tam çiçeklenme döneminde hasat edilir. Bölgemizde yıldan yıla değişim gösterse de genel olarak Nisan ayının son haftasına denk gelir.

Tohum Hasadı
Hayvanlara yem olarak kullanılmak üzere üretilen yem bezelyesi bitkisi tohum amaçlı yetiştirilir. Tohum elde etme amaçlı yapılacak yem bezelyesi hasadı; bitki yapraklarının sarardığı, alt yapraklarının dökülmeye başladığı ve tohumların olgunlaştığı dönemde yapılır.

Tohumu İlaçlama Süreci
Yem bezelyesinin en büyük sorunu olan baklagil tohum böceği olarak bilinen Bruchus isimli böcek eğer önüne geçilmezse hasattan sonra tohum içinden çıkar ve tohumun iç kısmını tüketir.

Create your account