Ülkemizin tescilli ürünü olan pamuk tohumu Boran, diğer pamuk tohumu türlerinden ikinci ürün olarak ekimi tavsiye edilen, özellikle yüksek lif kalitesi ve verimiyle ayrışmaktadır. Dekar başına ortalama verim, araziye ve çiftçi ekim koşullarına değişmekle birlikte 529 – 750 kilogram arasındadır. Ana ürün olarak tavsiye edilen Türkan ile birlikte pamuk sektörünün öne çıkan ürünleri arasında yer almaktadır.
Pamuk Sektörü
Pamuk, ülke ekonomisine sağladığı istihdam ve yarattığı katma değer nedeniyle önemli ve stratejik bir üründür. İşlenmesi açısından çırçır sanayisinin, lifi ile tekstil, çekirdeği ile yağ ve yem, linteri ile de kağıt sanayisinin ham maddesi durumundadır.
Farklı sektörlerde hayati önem taşıyan bir ürün olan pamuğun yerli imkanlarla üretilmesi ülke ekonomisinin bağımsız karakterinin güçlenmesinde de rol oynar. Pamuk, ağırlıklı olarak Ege, Antalya, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Pamuk yetiştiriciliği konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden birinde faaliyet gösteren bir kuruluş olan İÇDAŞ, bu konuda sektöre yeni çeşitler ile taze bir soluk getirmiş, Ülkemizde milli tohumculuk için lider firma olma yolundadır.
Boran Karakteristik Özellikleri
İÇDAŞ olarak geliştirdiğimiz tohumlarla; zengin coğrafyasıyla pek çok pamuk çeşidine ev sahipliği yapan ülkemizde, farklı topraklarda, farklı ihtiyaçlara yönelik olarak pamuk üretimine katkı sağlamaktayız. Şimdi bu tohumlardan yüksek kalitesiyle fark yaratan Boran tohumunu tanıyalım.
Verimliliğini etkileyen en önemli özelliklerinden birisi az tüylü yapraklara sahip olmasıdır. Bu sayede çepel dökme yeteneği yüksek olan Boran, daha fazla ürün elde etme olanağı sağlar. Adaptasyon kabiliyeti gelişmiştir, bu sebeple farklı özelliklere sahip topraklarda üretimi yapılabilir. Kuraklığa ve yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı, hastalıklara karşı toleranslıdır.
Erkenci bir çeşit olan Boran, Türkan tohumu gibi güçlü bir bitki yapısına sahip olması sayesinde makineli hasada uygundur.
Boran Teknolojik Özellikleri
4,4-4,8 arasında değişen mikroner ölçüsüne sahiptir. Mikroner değerleri A, B ve C seviyelerine ayrılır ve B seviyesi standart seviyedir. B seviyesi 3,5-3,6 ve 4,3-4,9 mikroner değerleri arasında değişiklik gösterir. Mikroner ölçülerini göz önüne aldığımızda Boran tohumu B standart seviyesinde bulunmaktadır.
Elyaf uzunluğu 30-31 mm, mukavemeti 33-35 G/TEX, iplik olabilirlik indeksi(SCI) 150-165 olan tohumun çırçır randımanı ise %44-46’dır. Ön temizlemeli randıman makinesi ile bu oran %41-43 arasına denk gelecek şekilde değişebilmektedir.
Boran tüm bölgelerde 2. Ürün ve devre kaybı ekimlerinde tavsiye edilmektedir. Ana ürün olarak ekilmesi de tavsiye edilir.
Boran Pamuk ürün detay sayfası için tıklayınız.