Tescil Yılı: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme yoluyla geliştirilen ve 2014 yılında tescil ettirilen bir yulaf çeşididir.
Morfolojik Özellikleri: Bitki boyu 100-145 cm, sap sağlam ve kalın olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Yaprakları kalın ve koyu yeşil renktedir. Salkım şekli yayvan salkım tipinde olup salkımda dane sayısı 80-140 adettir. Çeşit olarak ise kılçıksız olup; iri taneli, iri, dolgun ve gri renktedir.
Tarımsal Özellikler: Alternatif-kışlık bir çeşit olup, Trakya-Marmara bölgesindeki normal koşullardaki soğuklara karşı dayanıklılığı iyidir. Trakya- Marmara bölgesinde ekimi tavsiye edilir. Tane verimi çok yüksek (400-800 kg/da), dane dökmeyen erkenci çeşittir. Tane üretimleri için kullanılacak tohumluk miktarı (16-18 kg/da), yeşil ot amacıyla yetiştirilmesi halinde tohumluk miktarı (18-22 kg/da) artırılmalıdır.
Patolojik Özellikleri: Kara pasa hassas, yulaf taçlı pası ve yulaf rastığına karşı orta dayanıklıdır.
Kalite Özellikleri: Yaprakları kalın, geniş ve bol olması nedeniyle yeşil ot kalitesi iyidir. Bin dane ağırlığı 28,6-41,2 g, hektolitre ağırlığı 57,4-62,5 kg ve protein oranı % 11,1-17,0. Çok taneli ve hektolitre ağırlıkları yüksek olmasından dolayı insan beslenmesi açısından da çok iyi bir çeşittir.
Yulaf Nedir?
Yulaf bol nişastalı taneleri için üretilen tarım bitkisidir. Genellikle hayvan yemi olarak kullanılsa da son yıllarda insan sağlığına olan faydaları açısından popüler bir besin olarak tüketilmektedir. Yulaf tarlalarını buğday ya da arpa başaklarına benzemeyen, salkım biçimindeki dağınık başakları sayesinde diğerlerinden kolayca ayırt edilebilmek mümkündür. Sapçıklarının ucunda bulunan başakçıkların her biri iki ya da üç tohum içerir. Dışları bir kılıfla (iç kavuz) örtülü olan bu tohumların ikisini ya da üçünü birden zarsı yapıdaki iki yaprak (dış kavuz) kuşatır.
Yulaf beyaz, siyah, sarı, kırmızı, ya da boz tohumlu, kısa ya da uzun saplı pek çok çeşide sahiptir. Tarım uzmanları tarafından değişik iklim ve toprak koşullarına uygun yulaf çeşitleri geliştirilmiştir.
Yulaf Üretimi Nerelerde Yaygındır?
Yulafın dünyaya, Asya’nın batısı ile Avrupa’nın doğusu arasında kalan bölgelerden yayıldığı tahmin edilir. ABD ve Rusya dünyada en çok yulaf üreten ülkelerdir. İskoçya, İsveç ve Finlandiya gibi kuzey ülkelerinde, buğday ve çavdardan daha iyi ürün verdiği için yulaf üretimi yapılır. Türkiye’de ise Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilir.
Yulaf Hangi Alanlarda Kullanılır?
İçeriğinde bol miktarda nişasta, protein, vitamin ve mineraller bulunan yulaf taneleri en çok hayvan yemi olarak kullanılır. Bitki tazeyken biçilerek yeşil yem ya da taneler hasat edildikten sonra kuru yem olarak kullanılır. Yulaf tanelerinden elde edilen un buğday unu gibi kabarmadığı için ekmek yapımında kullanılmaz. Taneleri özellikle kahvaltı için hazırlanan, besleyici değeri yüksek tahıl karışımlarında kullanılır. Yulaf geçmiş yıllarda buğdayın pahalı olduğu dönemlerde sıklıkla tüketilmiş ve buğdayın yerini almıştır. Günümüzde kuzey ülkelerinde yulafın azımsanamayacak bir yeri vardır.
Yulaf Adaptasyonu
İklim İstekleri
Yulaf, serin iklim tahılları içinde iklim istekleri en fazla olandır. Genellikle sahil bölgelerinde ve dağ eteklerindeki ovalarda yetiştirilir. Yulafın verimliliğini bitkinin vejetasyon sürecindeki yağışların iyi dağılması ve havanın fazla sıcak olmaması etkiler. Çimlenmeden başaklanmaya kadar geçen sürede 15 dereceyi geçmeyen serin bir hava ve yüksek nem ister. Yıllık yağışın 700-800 mm olduğu bölgeler yulaf yetiştirmek için uygun yerlerdir.
Çok az nemli yerlerde yetişir ancak verimi oldukça düşer. Böyle yerlerde kökler su ihtiyacı için yanlara ve derinlere doğru fazla gelişir. Kumlu bölgelerde, kurak ve sıcak yerlerde su yetersizliği özellikle generatif devrede çok fazla olur. Bu bölgelerde yulaf ekimi kuraklık başlamadan ermeye geçebileceği uygun tarihte yapılır.
Yulaf kışa pek dayanıklı değildir. Bu nedenle kışlık yulaf kültürü daha ılıman bölgelere yerleşmiştir. Bölgenin kışına dayanabilen çeşitlerde kışlık ekimde bitkilerin kök sistemi kuvvetli, gelişme devresi uzun olduğundan bitkiler yazlık bölgede ekilen yulaftan 5-10 gün önce ermesini tamamlar dolayısıyla dane ve saman verimi daha yüksek, hastalık ve böceklerden zarar görmesi daha az olur.
Toprak İstekleri
Çavdardan sonra toprak seçiciliği en az olan yulaf, yeteri kadar nemi bulunan en fakir topraklarda bile yetişir. Kök sistemi oldukça kuvvetlidir, yanlara ve derinlere doğru çok iyi gelişim gösterir. Çok ağır ve havasız topraklarda toprak yüzeyine yakın kökler meydana getirerek havalanma sağlar.
Killi ve kumlu fakat humusu bol olan topraklarda yeterli nem bulabilirse en yüksek verimi getirebilir. Toprak reaksiyonuna duyarlılığı fazla değildir. Bunun içindir ki, bataklık yerlerin kurutularak tarlaya çevrilmesinde ilk ele alınıp yetiştirilecek kültür bitkisi yulaf olacaktır. Yulaf toprak tuzluluğuna da arpadan daha dayanıklıdır.
Yulaf Tohumu Ne İşe Yarar?
Yulaf yetiştiriciliği Türk tarımının önemli bir parçasıdır. Yulaf tohumu binlerce yıldır Anadolu topraklarında ekilen bir tohumdur. Türkiye genelinde özellikle Marmara, Trakya hattında yaygın olarak yulaf yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çiftçilerimiz yulafı kuru ot amaçlı ve yem amaçlı tahıl olarak ekmektedirler. Yulaf kuru otunun besleyiciliği çok yüksektir. Hayvan beslemek için tercih edilen bir kaba yem bitkisidir.
Dane yulaf genellikle hayvan beslenmesinde ve insan gıdasında kullanılmaktadır. Son yıllarda yulafın değeri insan ve hayvan beslenmesi açısından daha çok anlaşılmıştır. Ülkemizdeki en popüler yulaf tohumlarını kahraman yulaf tohumu, kayı yulaf tohumu, Amerikan yulaf tohumu, İspanyol alhama yemlik yulaf tohumu şeklinde sıralayabiliriz. Yulaf tohumunun ekimi dekara 20 kg olarak yapılmaktadır. Ilıman bölgelerde sonbahar ekimi tavsiye edilir.
Sert iklim bölgelerinde aşırı soğuk iklimlerde erkenci ilkbahar ekimi yapılması don ve kırağıdan etkilenmemesi için doğru bir tercihtir. Yulafın boyu diğer tahıllara göre daha uzundur. Yulafın tane verimi dekardan 400 ile 800 kg arasında değişmektedir. Yulaf hem hayvan otlatılarak otluk olarak hem de kuru ot şeklinde kaba yem olarak değerlendirilir.